Alaphilippe niet in Tour de France: "Tijd nodig dit te verwerken"

Julian Alaphilippe
Julian Alaphilippe Foto: © Pro Shots

Julian Alaphilippe staat vrijdag niet aan de start van de Tour de France. De wereldkampioen is niet geselecteerd door zijn ploeg Quick.Step-Alpha Vinyl, dat ook Frans kampioen Florain Sénéchal en Brits kampioen Mark Cavendish thuis laat.

Alaphilippe laat aan L'Équipe weten 'teleurgesteld en triest' te zijn. "Al zal ik wel tijd nodig hebben om dit te verwerken", aldus de wereldkampioen. "Ik ga niet naar de Tour en dat blijft moeilijk om te aanvaarden. Zeker omdat ik echt hard gewerkt heb om me klaar te stomen. Ik ben drie weken gaan trainen in de Sierra Nevada."

"Als ik verwacht had dat ik de Tour niet zou rijden, dan was ik na mijn zware val nooit zo snel beginnen te trainen. Maar ik zeg het nogmaals: ik begrijp de keuze van mijn ploeg", meent de Fransman, die niet topfit is. "Ik ben moe en ik weet niet of ik drie weken competitief had kunnen zijn. De Tour rijden als je geen 100 procent bent, is geen cadeau."

Tourbaas Christian Prudhomme vindt het zonde dat Alaphilippe er niet bij is. "Als jullie me vragen of ik een Tour met of zonder Alaphilippe verkies, dan kan ik duidelijk zijn: ik ben de verbluffende Alaphilippe uit de Tour van 2019 die veertien dagen de gele trui droeg niet vergeten. Ook de voorbije twee jaar won hij etappes en droeg hij het geel. Uiteraard heb ik hem er liever bij", vertelt hij bij het Franse medium RMC.

Prudhomme geeft wel aan dat hij niet alle informatie heeft. "Het belangrijkste is natuurlijk zijn gezondheid, daar is geen twijfel over. Alaphilippe kent zijn lichaam het best en misschien is dit wel nodig om later in het seizoen te kunnen uitblinken. Zijn niet-selectie is een teleurstelling, vooral voor Julian zelf. Een groot kampioen moet teleurgesteld zijn als hij de Tour niet rijdt. Maar als hij straks voor de derde keer wereldkampioen wordt, dan zal iedereen zeggen dat het de juiste beslissing was. En ook in de Tour van 2023 zullen er voor de punchers genoeg kansen liggen."

Lees meer:
0 reacties