Het laatste sportnieuws, foto's en video's

Badloe gaat foilen en komt 17 kilo aan: "Niet hele week in snackbar"

Kiran Badloe
Kiran Badloe Foto: © Pro Shots

Nadat Kiran Badloe in Japan olympisch goud won, heeft hij een ware verandering ondergaan. De windsurfer is liefst 17 kilo aangekomen. Ook richt Badloe zich nu op een andere discipline omdat de vertrouwde RS:X-klasse tijdens de volgende Olympische Spelen niet meer op het programma staat. Nu richt de Flevolander zich volledig op het spectaculaire foilen. Het is zijn doel om binnen deze discipline ook de absolute top te halen.

Eten en krachttraining

Je moet tegenwoordig eerst twee keer met je ogen knipperen wanneer je hem tegenkomt. “Het is een wereld van verschil”, verzekert Badloe in De Telegraaf. “Ik ben binnen vier maanden van 73 kilogram naar 90 kilogram gegroeid. Dat was nu eenmaal nodig om competitief mee te kunnen varen in mijn nieuwe discipline. Aangezien ik bijna twee meter lang ben, was die 73 kilogram eigenlijk ook niet gezond. Maar ja, daarmee kon ik wel optimaal presteren in de vorige olympische klasse.”

Toen de gouden medaille was behaald nam Badloe een paar maanden rust. Daarna is hij flink gaan krachttrainen en eten. “Dat betekent uiteraard niet dat ik de hele week in de snackbar was te vinden”, zo meldt de olympisch kampioen. “Het is vooral zo dat je meer eet van de goede calorieën. Daarnaast zat ik zes keer per week in de gym. Alle trainingen waar je heel veel calorieën mee verbrandt, zoals cardio, deed ik zo min mogelijk. Zo gefocust waren we op dat aankomen. Daardoor zit ik nu wel op het streefgewicht, maar ik ben nog niet topfit en één bonk spier. Dat is ook niet realistisch in zo’n korte tijd. We zitten nog midden in dat proces. Als alles volgens plan loopt, ben ik straks een echte machine...”

Foilen

Ook sporttechnisch verandert er veel voor Badloe. De plank voor het foilen is korter en breder. Daarnaast is het zeil kleiner en lichter. Het grootste verschil is echter de onderwatervleugel waardoor de plank meer dan een meter uit het water wordt geduwd. “Daardoor hoeft er maar een zuchtje wind te staan om superhard te kunnen gaan”, legt Badloe uit.

“De topsnelheid ligt bij het foilen niet eens zoveel hoger dan ik gewend was, maar in mijn vorige klasse had je echt zo’n ouderwetse storm nodig om daar een beetje bij in de buurt te komen. Het mooie van foilen is dat we constant die hoge snelheid benaderen. Het is in principe nog steeds windsurfen, maar er komt wel een heel andere techniek bij kijken om dit heel hard te laten gaan. Ik denk dat je het een beetje kunt vergelijken met een wegwielrenner die gaat BMX’en of een langebaanschaatser die gaat shorttracken.”

Lees meer:
0 reacties