Eerste transvrouw op professioneel darttoernooi: "Mooie kans"

Noa-Lynn van Leuven
Noa-Lynn van Leuven Foto: © Instagram @noalynn180

Noa-Lynn van Leuven wordt de eerste transvrouw die meedoet aan een professioneel darttoernooi. Dit werd gelijk een groot item in de media en het was voor haar erg vervelend dat hier zoveel negatieve reacties op kwamen.

"Jij hoort niet thuis op zo’n toernooi, het is zo raar dat je meedoet. Ik hoop dat je doodvalt voorafgaand aan de World Matchplay." Een greep uit de velen kwade berichten die Van Leuven vaak anoniem ontvangt. "Natuurlijk raakt dat je. Ik probeer er zo min mogelijk naar te kijken, maar het doet echt wel wat met me om dat soort dingen te lezen", zegt ze tegenover het Algemeen Dagblad.

Ook in de dartwereld zelf wordt Van Leuven niet door iedereen geaccepteerd. "Zo is het dartswereldje nu eenmaal. Er wordt over iedereen gepraat, zo ook over mij. Vervelend is het zeker, maar ik kan er niet zoveel mee. Het ergste vind ik als er dingen worden gezegd die niet waar zijn. Mijn testosterongehalte is bijvoorbeeld laag genoeg, maar dat wordt dan in twijfel getrokken. Dan denk ik: jullie kennen me helemaal niet, waarom verspreiden jullie die onwaarheden? Het is jammer dat ik zulke dingen moet horen."

Ondanks alle negativiteit heeft ze toch zin in het toernooi. "Het is een mooie kans om mezelf te laten zien aan mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Ik kreeg al een berichtje van iemand dat het supertof is om te zien dat ook voor mij topsport mogelijk is. Voor de PDC [dartsorganisatie] is het ook een mooie kans om inclusiviteit te tonen. De laatste jaren wordt de acceptatie steeds beter, maar er is nog wel een wereld te winnen. Of ik een voorbeeld ben? Ja, dat denk ik wel. Ik hoop dat ik mensen kan laten zien dat alles mogelijk is en je jezelf mag zijn."

Lees meer:
0 reacties