Erik ten Hag inspireerde Jumbo-Visma tot masterplan voor Tourwinst

Erik ten Hag
Erik ten Hag Foto: © Orange Pictures

Tijdens de touretappe die eindigde op de Col du Granon ontvouwde Jumbo-Visma een masterplan met als ultime doel een aanval op de ongenaakbare Tadej Pogacar. Een schitterend staaltje doordacht wielrennen leidde er die dag toe dat Jonas Vingegaard de basis kon leggen voor zijn tourzege.

Technisch directeur Merijn zeeman gaf deze week een inkijkje in het plan van Jumbo-Visma, waar opvallend genoeg ook een rol was weggelegd voor Manchester United trainer Erik ten Hag. "Iemand waar ik heel veel aan heb gehad, is Erik ten Hag", zo vertelt Zeeman. "Iemand uit een hele andere sport, maar ik wilde van hem begrijpen: hoe kom jij tot tactiek? Wat is voor jou de essentie van jouw sport? Voordat jij een wedstrijdplan maakt, wat zit daar dan achter? Daar heb ik een aantal keer met hem over mogen spreken."

Daarna wist Zeeman wat er moest gebeuren. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg, en dat was nu net wat Jumbo-Visma niet wilde krijgen. Er moesten dus ander paden worden bewandeld. Er werd een werkgroep gevormd om de nieuwe aanpak te bepalen. "We hebben ook jongens die op de achtergrond de data verzamelen gevraagd mee te denken", zo vervolgt Zeeman. "Met centrale vragen als: wat kunnen wij beter doen, wat doen we niet goed, wat doen onze concurrenten? We hebben heel veel sessies gehouden. Allemaal in de winter."

Vanaf april werd het plan concreet. "Toen zijn we echt de Tour gaan voorbereiden. We hadden al best veel verkenningen gedaan. We kenden het parcours steeds beter. En we wisten ook waar Pogacar vooral heel erg goed in was." Er werd daarnaast ook gezocht naar zijn zwaktes. "Daar waren we nog naar op zoek. Wat zijn zijn valkuilen, waar zit zijn zwakte, wat voor ploeg heeft hij, waar kunnen we die raken? En hoe vertaal je dat naar onze kwaliteiten in het parcours?"

Er werden data bekeken en geluisterd naar gesprekken waar Pogacar zelf over zijn zwakke punten sprak. Het bleek dat wanneer Pogacar veel energie verspilt voor een lange klim, dat hij dan te pakken is. Er werd gefocust op twee etappes, De rit naar Col du Granon en naar de Alpe d'Huez.

Het plan werkte uitstekend op weg naar Col du Granon. Pogacar werd gesloopt door Roglic en Vingegaard en de Deen sloeg zijn beslissende slag.

Lees meer:
0 reacties