"Ik ga hier tegen een boom aantrappen totdat ik mijn been breek"

Joost Luiten
Joost Luiten Foto: © Pro Shots

Joost Luiten maakt na drie maanden afwezigheid zijn rentree op de golfbaan. De golfer moest de afgelopen maanden herstellen van een mentale dip na enkele dramatisch gespeelde toernooien.

Tijdens de Dutch Open in mei walgt Luiten van zijn eigen spel. "Ik schaam me gewoon om op de golfbaan te lopen. Dit is mentaal heel zwaar, het doet erg pijn", zo zei Luiten destijds. Een week later in Hamburg gaat het helemaal mis. Op hole 5 stapt hij uit pure zelfbescherming uit de wedstrijd. "Daar ging letterlijk door mijn hoofd: ik ga hier tegen een boom aantrappen totdat ik mijn been breek, zodat ik niet meer hoef te golfen.’’ Luiten schrok van z’n eigen gedachten. "Het was de druppel. Als je zulke dingen gaat denken, dan moet je daar wat mee gaan doen. Dan kun je niet door blijven klooien."

Luiten trok zich terug uit de wereld van het golf. "Juist omdat ik dat niet eerder heb gedaan, ben ik keihard tegen een muur aangelopen", zo laat Luiten weten in Het Algemen Dagblad. "Neem voetballers. Die hebben een zomer- en winterstop. En als het even minder gaat, dan kunnen zij zich verschuilen achter hun teamgenoten. In golf moet je alles zelf doen, kun je niets uitbesteden en kun je je nergens achter verbergen. Na het ene volgt weer het andere toernooi. En je moet spelen, want je moet punten voor de ranking halen. Als je dan nooit even op die rustknop drukt, dan loop je jezelf voorbij. Ik was alleen maar met golf bezig. Dag en nacht. Lag er wakker van."

De eerste weken tijdens zijn tijdelijke stop waren vreselijk. Normaal ga je terug naar de golfbaan om te trainen als het niet goed gaat. "Maar twee maanden heb ik geen golfclub aangeraakt. Dat ouwe proces zat heel erg in mijn hoofd, maar ik moest door die barrière heen. Beetje bij beetje werd het gelukkig minder."

Luiten heeft er nooit aan gedacht om definitief te stoppen. Luiten wil weer winnen. "Daarvoor ben ik goed genoeg. Ik heb het al zes keer gedaan, dus waarom zou ik dat niet meer kunnen? Ik sta nu weer met plezier op de baan en dan weet ik wat ik kan. Ik hoop dankzij Hamburg de negatieve spiraal te hebben doorbroken en dat ik vanaf nu weer goed ga presteren."

Lees meer:
0 reacties