Wennemars: "Ik vind Friesland gewoon verschrikkelijk lelijk"

Joep Wennemars
Joep Wennemars Foto: © Orange Pictures

Joep doet zijn achternaam eer aan. Hij is ongeduldig en bijzonder uitgesproken. Joep Wennemars hunkert zelfverzekerd naar aansluiting bij de schaatstop.

Na wereldtitels bij de junioren rijdt Joep deze winter voor het eerst voor het grote Jumbo-Visma. Hij was opgelucht toen hij zich eind oktober plaatste op de 1000 meter. "Het slaat nergens op, maar ik had het gevoel: eindelijk", legt Joep Wennemars uit. "Fysiek natuurlijk totaal nog niet, maar mentaal was ik al een paar jaar klaar om in dit soort wedstrijden mee te doen. Iedereen zegt dat ik niet ongeduldig moet zijn. Dat weet ik ook, maar diep vanbinnen voel ik: rot op, ik wil het nu!’’

Joep Wennemars denkt dat hij door zijn thuissituatie een groot voordeel heeft gehad. "Ik heb vanaf mijn 15de al als een profschaatser geleefd. Ik was misschien nog wel een kind, maar heb al mijn trainingen allang op die topsportmanier beleefd. Mijn vader stond ernaast en die zei: zo moet het. Je voelt gewoon wat voor gedrag en houding er van je wordt verwacht en het is dan natuurlijk om het ook zo te doen. Daar had ik gelukkig geen moeite mee, omdat ik er aanleg voor heb. Ik ben zo.’’

Het doel voor Wennemars is deelname aan de Winterspelen in Milaan in 2026. Maar liever nog groeit hij sneller uit tot wereldtopper. Hij weet precies wat hem een echte Wennemars maakt. "Dat ik niet opgeef", legt hij uit in Het Algemeen Dagblad. "Dat ik hard wil werken. Die instelling zit ook een beetje in de mensen hier in Dalfsen, in het oosten van het land. Ik vind het inderdaad wel fijn om de harde werker te zijn. Dat vind ik gewoon mooi.’’

Hij woont momenteel nog thuis maar wil aan het einde van dit seizoen ergens anders gaan wonen. "Zwolle", zo is de schaatser zelfverzekerd over zijn toekomstige woonplaats. "Dat heeft mijn vader ook gedaan, en Ronald en Michel Mulder ook. Ik wil gewoon niet in Heerenveen wonen. Eén: ik vind Friesland gewoon verschrikkelijk lelijk. Heerenveen vind ik ook echt het meest sfeerloze oord dat er bestaat. Ze hebben een prachtig mooie ijsbaan, maar de rest vind ik niks. En twee: ik vind het ongezond dat alle schaatsers bij elkaar om de hoek wonen. Het is een kliekje en ik wil me daar niet bij voegen. Indirect zijn het ook mijn concurrenten. Ik vind het juist ook heel fijn dat ik het kan afsluiten als ik naar huis rijd en dat er een scheidslijn bestaat tussen het schaatsen en privé.’’

Nederland - Verenigde Staten

Nederland wint voor 100x (!) je inzet!

Nederland is door naar de finales! En onze mannen moeten het nu opnemen tegen de Verenigde Staten. Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 100 keer je inzet (!!) als Oranje wint van de VS! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties