Lieke Wevers pakt de regie in Noorwegen: "Ik vlucht niet"

Lieke Wevers
Lieke Wevers Foto: © Pro Shots

Lieke Wevers heeft zich gevestigd in Noorwegen om daar aan de slag te gaan als turncoach. In Oslo vond ze haar energie voor de sport terug. Naast het coachen blijft ze ook zelf trainen.

Toen ze in Noorwegen aankwam was alles bedekt met een dip pak sneeuw. "Ze vertelden me gelukkig dat zoveel sneeuw niet standaard was", vertelt Wevers lachend in Het Algemeen Dagblad. Nu de meeste sneeuw is gesmolten en Wevers dagelijks in de turnhal te vinden is, begint het weer 'als normaal' te voelen, vertelt ze. "Op het moment dat je de turnhal in stapt, ruikt het gewoon weer hetzelfde: naar magnesium. Dan voelt het direct als thuis, waar je ook bent."

"Ik ben hier een keer geweest om een clinic te geven", legt ze uit. "De bond was toen heel enthousiast. Ze zeiden dat ze hun staf aan het reorganiseren waren. Er is veel ambitie om de professionaliteit op te zoeken, en vanuit dat idee hebben ze mij gevraagd. In Nederland gingen we ook van plek zoveel op de wereld naar plek 6, dus ik heb alle stapjes van het niveau wel gezien. De rol van coach had ik ook al langer in mijn achterhoofd, maar die heb ik tot nu toe moeten parkeren. Ik zie dat nu in Nederland niet gebeuren, dus als ik die route wil onderzoeken en aangaan, moet dat in het buitenland."

Het lijkt niet de meest voor de hand liggende beslissing, om met het WK en de Olympische Spelen voor de deur te kiezen voor het trainersvak. "Ik wilde het trainersvak al langer ontdekken. En in moeilijke fases probeer ik de regie te pakken over mezelf en mijn toekomst. Ik vlucht niet uit moeilijke situaties. Anders was ik wel eerder weggeweest. Ik ben juist iemand die zich blijft vastbijten, hoe zwaar de omstandigheden ook zijn. De route naar Tokio had ik al anders willen beleven, maar daar is veel misgegaan en schade aangericht vanuit de bond. Na de Spelen kwam alles stil te liggen en was er geen perspectief meer. In Heerenveen hield het op, het nationale programma lag op zijn gat. Het was een heel moeilijke en pijnlijke periode."

Door de gang naar Noorwegen pakt ze de regie weer over haar carrière. "Nu hoef ik én de liefde voor mijn sport niet op te geven als turnster én het voelde als een fijn klimaat om weer groei te creëren. Het is een ontdekking, maar ik weet dat het heel waardevol kan zijn. Ik ga het met vertrouwen aan, maar met alle keuzes die ik nu maak, is het voor mij het belangrijkst dat ik er genoeg geluk en voldoening uit haal."

Lees meer:
0 reacties