Mathieu van der Poel: "Het begint op Formule 1 te lijken"

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel Foto: © Pro Shots

Mathieu van der Poel rekent dit jaar niet op de gele trui in de Tour de France. De 27-jarige renner droeg vorig jaar in de eerste week de leiderstrui, maar acht zijn kansen deze jaargang minder groot.

De Tour de France begint vrijdag met een tijdrit in Kopenhagen. "Ik houd van tijdrijden", tekent NU.nl op uit de mond van Van der Poel. "Het begint in bepaalde opzichten op Formule 1 te lijken. Je moet de laatste technologische snufjes hebben en de beste aerodynamica, anders kun je niet winnen."

De kopman van Alpecin-Deceuninck denkt echter niet dat hij mee kan doen om de winst in de eerste etappe. "Ik heb het vermogen om in een tijdrit in de top tien te eindigen, maar om echt top te zijn moet je er het hele jaar mee bezig zijn. En dat lukt mij momenteel niet", aldus Van der Poel. "We hebben wel stappen gezet in het tijdrijden, maar ik geloof er niet in dat ik morgen de echte specialisten kan verslaan. Als ik tien tot twintig seconden verlies op de winnaar, zou dat al een goede prestatie zijn."

Mocht dat lukken, dan houdt Van der Poel kansen. "Als ik morgen een goede tijdrit rijd en in de top tien eindig, dan is het nog steeds mogelijk om later in de eerste week het geel te pakken. Maar het wordt moeilijker dan vorig jaar", beseft hij. De Nederlander kijkt dan vooral uit naar de vijfde rit, die over meerdere kasseienstroken gaat.

"Ik kijk heel erg uit naar die etappe. Dat is de eerste rit waarin er weer grote verschillen gemaakt kunnen worden. Ik hoop dat ik die dag nog steeds goed genoeg in het klassement sta om voor het geel te gaan", zegt Van der Poel, die zich niet op de groene trui focust. "Ik wil vooral weer veel plezier maken op de fiets, zoals ik ook in de Giro heb gedaan. Ik weet niet hoe mijn lichaam zal reageren op twee grote rondes vlak echter elkaar, maar ik voel me goed en hoop mooie dingen te laten zien."

Lees meer:
0 reacties