Tour de France heeft 'gigantisch probleem': "Maar is het genoeg?"

Guillaume Martin tijdens de Tour de France
Guillaume Martin tijdens de Tour de France Foto: © Pro Shots

Guillaume Martin maakt zich zorgen over de toekomst van de Tour de France. De 29-jarige Franse wielrenner vraagt zich af of het grootste wielerevenement ter wereld in de toekomst nog wel in juli verreden kan worden.

"We staan voor een gigantisch probleem", aldus Martin in een interview op Reporterre, een website met nieuws rond ecologie. "Ik weet niet of de Tour de France georganiseerd kan blijven worden in juli. Dat hangt af van de bescherming van de gezondheid van renners en toeschouwers."

Tijdens de afgelopen Tour de France klaagden renners over de hitte. "Ik vroeg me af wat ik aan het doen was", zegt Martin, die filosofie studeerde. "Ik was enorme inspanningen aan het leveren in de hitte terwijl mensen het advies kregen om binnen te blijven."

De Fransman denkt dat het wielerevenement impact heeft op de klimaatopwarming. "Het is duidelijk dat we de manier waarop we grote wedstrijden organiseren moeten bekijken. Hebben we zoveel auto's nodig in het peloton? Is zo'n lange publiciteitskaravaan nodig? Er moet entertainment zijn, maar misschien kan het op een andere manier", meent Martin, die het zelf ook goed merkt.

"De wijze waarop ik als wielrenner leef, is vervuilender dan die van de gemiddelde persoon. Ik ben 200 tot 250 dagen per jaar weg van huis. Ik vlieg niet altijd, maar het is nog altijd de geprefereerde manier van reizen. Vliegen zorgt voor meer hersteltijd zodat we optimaal kunnen presteren in de koers. Langzaamaan is er meer bewustzijn voor. We proberen het kwaad te beperken met elektrische auto’s en door vaker de trein te nemen. Maar is het genoeg? Ik weet het niet", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties