Van Dijk: "Met die gedachte had ik het in mijn hoofd wel moeilijk"

Een lachende Ellen van Dijk
Een lachende Ellen van Dijk Foto: © Orange Pictures

Ellen van Dijk is in verwachting van een kindje, waardoor tegelijk haar wielerseizoen ten einde is. De wielrenster twijfelde door haar zwangerschap over het wel of niet doorgaan in de sport, maar vond steun in haar kinderwens bij haar ploeg Trek-Segafredo. De ploeg wist van haar kinderwens, maar verlengde desondanks haar contract eerder al.

"Deze wens hadden Benjamin (de Bruijn, red.) en ik al heel lang, maar die stelden we steeds uit", vertelt Van Dijk aan het Algemeen Dagblad. "Ik wilde graag wereldkampioene tijdrijden worden, het werelduurrecord doen. Dat is allemaal gelukt. Maar, ik word ook ouder en kan het niet uit blíjven stellen. Na vorig jaar heb ik getwijfeld of ik kon doorgaan, met mijn kinderwens. Daarin is mijn ploeg doorslaggevend geweest."

"Om me heen zag ik hoe goed Lizzie Deignan een topsportcarrière managede met een gezin", gaat Van Dijk verder. "Ik had het ultieme voorbeeld naast me. Het is misschien tegenstrijdig om een kinderwens te combineren met ambities op de fiets, maar de ploeg heeft er juist alles aan gedaan om die wens uit te laten komen. Dat is heel bijzonder en daarin is de ploeg heel vooruitstrevend."

"Ik heb vooral gedacht: misschien móét ik stoppen omdat ik een kind wil", vervolgt de renster. "Daar had ik in mijn hoofd wel moeite mee. Ik voelde niet dat ik daar al klaar voor was. Vijf jaar geleden had ik nooit gedacht dat het te combineren viel. In die zin is er veel veranderd in het vrouwenwielrennen de afgelopen jaren. Er zijn zo veel voorbeelden, faciliteiten en kansen."

"Dus ik dacht: waarom ga ik niet door, wat houdt me tegen? De traditionele route is een kind krijgen en stoppen. Dan is het toch een supermooie ontwikkeling dat vrouwen nog steeds hun dromen kunnen najagen, of ze moeder zijn of niet?", aldus Van Dijk.

Lees meer:
0 reacties