Het laatste sportnieuws, foto's en video's

Zwembond weert transgenders bij vrouwen: "Dit is gewoon walgelijk"

Zwemwedstrijd tijdens de Olympische Spelen in Tokio
Zwemwedstrijd tijdens de Olympische Spelen in Tokio Foto: © Pro Shots

De internationale zwembond FINA heeft dit weekend bekendgemaakt dat transgenders worden geweerd bij het zwemmen voor dames. De bond kijkt wel of er ruimte is om een open categorie in het leven te roepen, als alternatief voor transgenders. De beslissing van de FINA leidt tot hevige discussies.

Er wordt al langer getwijfeld aan de eerlijkheid van het laten deelnemen van transgender vrouwen aan de zwemdisciplines bij de dames omdat de transgender vrouwen meer mannelijke hormonen hebben. "We moeten de rechten beschermen van onze atleten, maar ook de eerlijkheid van onze competities, in het bijzonder die bij de vrouwen”, zei Fina-voorzitter Husain Al-Musallam in The Herald Sun.

De afgelopen tijd werden verschillende records gebroken door de Amerikaanse transgender zwemster Lia Thomas. Dit leidde er toe dat voormalig topzwemsters, waaronder Cate Campbell, een oproep deden om kritisch naar deze gang van zaken te kijken. "Het doet me pijn dat dit mensen kan kwetsen. Geloof me, ik heb lang met mezelf in de knoop gezeten. Inclusie is belangrijk, maar de realiteit is dat inclusie en eerlijkheid niet altijd hand in hand gaan.”

Voormalig zwemster Maddie Groves reageert woedend op de woorden van Campbell: "Vind je het normaal om een net geaccepteerde groep zomaar uit te sluiten en te verbieden om samen met hun leeftijdsgenoten te concurreren? Dit heeft niets met acceptatie te maken. Iedereen die achter deze discriminerende en onwetenschappelijke beslissing staat, moet zich schamen."

Ook de Amerikaanse voetbalster Megan Rapinoe is tegen het besluit van de FINA. "Ik ben helemaal voor inclusie. Mensen hebben er helemaal geen verstand van. Laat maar eens bewijzen zien dat transvrouwen elke sport domineren. Dat gebeurt gewoon niet, punt uit. Dit is gewoon walgelijk.”

Lees meer:
0 reacties